Från tanke till resan till Budapest 1945.

För några månaders sedan, av hjälp av en arbetskollega, fick jag upp ögonen för ett brädspel som jag bara hade hört och läst lite av. Jag visste vad det var för något spel men aldrig gett mig chansen att dyka ner i det.

Min första möte med s.k. hexagon-spel blev i mina unga år när min vän köpte spelet The Longest Day. Min vän och jag satte oss ner och öppnade spelet. En liten smärre chock kom över oss då vi kikade ner i lådan och såg regler och alla dessa små brickor som följde med. Från att ha spelet lite Talisman med vännerna blev vi lite konfunderade. Vad hela friden har vi gjort!

Det hela slutade med att vi läste lite regler och min vän tog aldrig ur brickorna från dess fäste…

För några år sedan började jag intresseras av 2:a världskriget och dess historia och min tanke kom tillbaka till dagarna då min vän och jag öppnade spelet The Longest Day. Skall jag ge det en ny chans, nu när jag blivit äldre och förhoppningsvis visare, tänkte jag. Och så blev det!

Letade igenom en del affärer och hittade på worldofboardgames hemsida spelet The Battle for Normandy. Detta skulle vara en ny utgåva av det gamla spelet. Jaja, detta blir nog bra, tänkte jag och la det i inkorgen och någon dag senare blev jag ett brädspel rikare.

Denna gången föll alla bitar på plats och jag blev riktigt tagen av spelet. Vilket grejj va!! Alla små enheter som var med historiskt sett finns med på spelplanen. Otroligt kul spel.

När min arbetskollega förklarade att han och några av hans vänner spelade spelet ASL: Advanced Squadleader, var jag inte svårövertalad. De spelade spelet varje onsdag på stans spelförening. Första onsdagen jag var med förstod jag direkt att ASL var något mer än ett brädspel. Det var en social, historisk och väldigt väldigt nördig resa tillsammans. En resa som jag förstått aldrig tar slut. En av medlemmarna hade varit på ”resa” i 15 år och de andra var inte sämre de. Tack vare detta och deras sammanhållning utgjorde detta att mitt intresse för detta spel stärktes. Den lilla nörden i mig väcktes och det kändes som den aldrig ville sova mer den kvällen!
Den natten drömde jag om hexagoner, line of sight, OBA, morale check och halfsquads.

Dessa människor i rummet var väldigt duktiga på att förklara spelet i storhet och även de små detaljerna. Deras stora intresse för spelet lyste verkligen igenom och jag blev överväldigad av deras kunnighet, både för spelet och historiskt sett om 2:a världskriget.

Efter några veckors spelande och lärande någon dag i veckan fick jag den briljanta idén om att vara med dem i den nya kampanjen Festung Budapest. Från att vara nybörjare skall jag nu spela en stor kampanj. Bra jobbat där!

Deras förra kampanj tog 2 år att spela så jag får väl se framemot slutet när jag fyller 37. Hoppas våran sida (läs Ryssen) kommer att vinna. Tänk det nederlag som skulle infunnit sig om man förlorar efter 2 år av spelande…hahaha!!

Vi har avklarat vår andra spelrunda och vi som ryssen har tagit oss några meter fram. Vi stormade fram igenom husen och blev hårt beskjutna av en smart placerad HMG. Vi sökte skydd i husen och blev stående där. Under tyskens tur så lade han ut en fin barriär av granatkastar eld på vägarna i ett försök att stoppa vår framfärd. Med några skickliga tärningskast i tornet på sidan av spelplanen ryckte våra ryssar fram med fart. Andra rundan så kom vi in med en hel del gubbar och stridsvagnar till tyskens förtret. Min arbetskollega hade bunkrat upp med några mer pansarvagnar, av sorten T-34 / 85. Vi satte press på tysken när vi dundrade in från nordväst med några av dessa på spelplanen. Detta blev slutet på andra spelrundan.

Jag ser framemot nästa onsdag då vi får hoppas att våra tärningslag skall bli något bättre och något vassare.

 / Lundgren a.k.a MalinovskyImage

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s